Historie

Historie

Hoewel er verschil van mening bestaat omtrent de oorsprong van de Blauwe Rus, wordt toch algemeen aangenomen dat het ras zijn origine heeft in de Witte Zeehaven Archangelsk in het noordwesten van Rusland. Verder komen er tegenwoordig nog blauwe katten in de natuur voor in het gebied van de Kaukasus in Rusland. Verondersteld wordt, dat handeldrijvende zeelieden rond 1860 vanuit de Noord Russische havenstad Archangelsk enkele blauwe katten naar Engeland meebrachten. Deze katten onderscheiden zich van de British Blue katten door een langer en slanker gebouwd lichaam en een minder ronde kop. Ze hebben een tamelijk kleine, rechthoekige kop met een lang gelaat. Opvallend bij deze Russische katten is echter hun vacht, welke uitzonderlijk dik, kort, zijdezacht en zilverblauw van kleur is.

Vooral over de speciale textuur van de vacht, aangepast aan het in Archangelsk veelal heersende poolkllimaat, waren de toenmalige Engelse kattenliefhebbers enthousiast. Ze werden daarom ook wel “Archangel-Blue” genoemd. Kortharige, effen blauwe katten vindt men echter ook in andere streken, met als gevolg dat de Blauwe Rus ook wel wordt aangeduid als Maltese Blauwe Kat, Spaanse Kat en Uitheems Blauwe Kat.

In 1880 verschijnt de Blauwe Rus voor het eerst op tentoonstellingen. Ze werden ondanks aanzienlijke verschillen in dezelfde klasse als het British Blue ras gekeurd. De British Blue viel door zijn pluizige vacht en gedrongen uiterlijk meer in de smaak bij het Britse publiek en de toenmalige keurmeester. De Blauwe Rus kwam hierdoor in de verdrukking en raakte uit de mode. Pas in het begin van deze eeuw werd het ras door de keurmeester en het publiek weer beter gewaardeerd. In 1912 werd eindelijk de beide rassen in de klassen British Blue en Foreign Blue ingedeeld.

De Foreign Blue wordt steeds populairder, totdat de tweede wereldoorlog uitbreekt. Dankzij mevrouw Rochford bleven er gelukkig drie fokkatten over in Engeland. Door deze geringe populatie van de Blauwe Rus in Engeland werden er kruizingen met andere rassen gedaan, bijvoorbeeld met de Blauwe Siamezen en British Blue. Dit was voor het ras natuurlijk schadelijk, de specifieke kenmerken verdwenen meer en meer. De amberkleurige ogen van de oorspronkelijke Blauwe Rus waren niet langer kenmerk voor het ras. In 1950 wordt de Britse Standaard van de Blauwe Rus herzien. Onder de Foreign Blue vallen dan “alle soorten effen Blauwe Siamezen”, die maar weinig gelijkenis vertonen met de originele Russen.

In 1965 besluiten enkele Blauwe Rus fokkers dit ras weer zijn oorspronkelijke uiterlijk terug te bezorgen. De standaard wordt opnieuw herzien. In 1967 wordt de Russian Blue Association opgericht. Ook komt in de standaard de vermelding dat “het Siameze Type” ongewenst is.