Karakter

Karakter

De Blauwe Rus wordt vaak als een “kat voor individualisten” of een “kat voor kenners” aangeduid. Mede door het karakter van de kat wordt dit bevestigd. Het is een kat die een evenwichtige indruk en elegantie uitstraalt en erg gehecht is aan zijn baas. Voor een buitenstaander kan hij wat schuw overkomen.

Het is een kat die weinig eisen stelt aan de omvang van zijn leefomgeving en is daarom uitermate geschikt op een flat. Het is wel een kat die gerespecteerd wil worden. Zijn stemgeluid is zacht. Bij een hechte relatie met z’n baas is het net of ze antwoord geven als er tegen ze gepraat wordt. Aan lawaai hebben ze een hekel, maar beklagen doen ze zich niet. Ook voor een spelletje zijn ze als volwassen kat nog graag over te halen.
Het is een sterk ras met weinig gezondheidsproblemen. In het algemeen wordt met het klimmen der jaren pas echt volmaakt wat uiterlijk betreft.

Tot zover wat er in de boekjes over een Blauwe Rus wordt verteld. In de praktijk is het toch vaak anders. Veel van onze Russen zijn inplaats van schuw naar vreemden heel sociaal naar ons bezoek toe. Het is ook maar net wat ze meemaken tijdens de socialisatie periode. Maar dat niet alleen, als ze bij hun nieuwe baasje geen tot weinig bezoek ontvangen dan zullen ze zich (ook na een goede socialisatie) terug trekken als het hun te druk wordt. Dan nog over het stemgeluid van een Blauwe Rus, sommige Russen hebben inderdaad een zacht stemgeluid. Maar ook hier zijn er verschillen, sommige krolse poezen kunnen zich heel goed laten horen.